Вести
VR

Дали знаете како да користите бетонски вибратори и основни познавања?

март 11, 2024

Обично купувачите имаат многу прашања по купувањето на бетонски вибратори од странство. Денес ќе одговорам на вашите најчесто поставувани прашања и се надевам дека ќе поставите повеќе прашања или ќе не контактирате.


1F
Совет 1: Како да користите внатрешен бетонски вибратор?Користете вибратор со мала глава за да го набиете бетонот користејќи плитки кофражни или широко распоредени челични шипки и користете вибратор со голема глава за да го набиете бетонот користејќи целосна кофраж и широко распоредени челични прачки.


Радиусот на дејство на вибрирачката глава е еднаков на четири пати поголем од неговиот дијаметар. Затоа, вибраторите со мала глава мора да се вметнуваат во бетонот во пократки интервали од вибраторите со големи глави.


Радиусот на сферата се одредува со набљудување колку далеку меурите во бетонот се протегаат од вибрирачката глава. Наместо тоа, користете дизајнерско растојание кое е 1 до 1,5 пати повеќе од радиусот на влијание.


Користете квадратни или офсет режими за да го внесете вибраторот во бетонот. Сепак, моделите на вибрации се користат во текот на целиот процес.


Во првиот случај, вметнете го вибраторот во правоаголна решетка, внимавајќи да се преклопува за една третина од радиусот на ударот.


За офсет шаблонот, користете шема на мрежа, но поставете ја вибрирачката глава во цик-цак шема.


Не користете го вибраторот во воздух и погрижете се да го вклучите кога врвот ќе влезе во бетонот за да избегнете прегревање на алатката и последователно оштетување.


Вметнете ја главата на вибраторот вертикално или речиси вертикално во бетонот. Не го навалувајте вибраторот премногу, во спротивно може да се оштети. Шејкер за држење помага во ослободување на воздушни меури и намалување на празнините.


Не притискајте го вибраторот во бетон бидејќи челичните шипки може да го попречат вибраторот. Наместо тоа, оставете го вибраторот да навлезе во бетонот под сопствената тежина.


Избегнувајте удирање на арматурата со вибрирачката глава бидејќи тоа ќе ја прекине врската помеѓу арматурата и претходниот слој од армиран бетон.


Држете ја вибрирачката глава во бетонот 15-20 секунди. Сепак, работниците со доволно искуство со вибратори, бетонски мешавини и калапи можат соодветно да го зајакнат бетонот без оглед на времетраењето на вибрациите. Излезете од вибраторот полека, со брзина од околу 2,5-7,5 см/сек; помалите опсези обично даваат најдобри резултати.


Бетонот мора да ја пополни дупката создадена при отстранување на вибраторот. Сепак, овие празнини не беа исполнети со сув бетон. Повторното инсталирање на вибраторот во бетонот на половина од радиусот на ударот го реши проблемот. Ако проблемот продолжи, заменете ја бетонската мешавина или вибраторот.


Одржувајте растојание од 7-10 см помеѓу работ на калапот и вибрирачката глава за да избегнете оштетување на калапот.


Не користете вибратор за движење на бетон.


Избегнувајте прекумерни вибрации за да спречите раслојување и проверете го калапот за затегнатост низ целата работа.


Истурете го бетонот рамномерно и широко до дебелина еднаква на должината на вибрирачката глава плус 15 см. Дебелината на бетонот не треба да надминува 45-50 см, како што е случајот со плочите и големите темели. Во спротивно, тежината на бетонот ќе го спречи заробениот воздух да излезе на површината. Кога истурате бетон во слоеви, турнете го вибраторот 10 до 15 сантиметри во горниот слој и движете го вибраторот нагоре и надолу за 5 до 15 секунди за да ја подобрите цврстината на поврзувањето помеѓу слоевите.


Користете доволен број вибратори за да ја контролирате брзината со која се истура бетонот.


Продолжете со тресење додека бетонот во калапот не стане мазен, не навлезат големи честички од агрегат, се формира слој од кашеста маса на врвот и површината на калапот, а бетонот не престане да клокоти.


Операторот на вибраторот мора да може да ја види бетонската површина. Затоа користете осветлување доколку е потребно.


Кога се потопува во бетон, фреквенцијата на вибрации најпрво се намалува, потоа се зголемува и на крајот станува константна како што излегуваат воздушни меури.


Имајте при рака резервен вибратор. Користете го ова кога вибраторот целосно ќе откаже.


Работниците треба да добијат инструкции да избегнуваат вибрации предизвикани од вибрирачки бетон.


Исчистете ги сите делови од вибраторот по секоја употреба.2F
Совет 2: Како да користите надворешен бетонски вибратор?


Надворешните бетонски вибрирачки екрани се погодни за готови и тенкоѕидни бетонски производи. Максималната ефективна длабочина е 75 cm (18 инчи).


Бетонските гребнатини и дополнителните внатрешни вибратори бараат отвори за мувла или вибратори.


Обезбедува правилно обликувани потпори за да се спречи оштетување од надворешни вибрации.


Кофражот мора да може да издржи течен бетон и притисок на вибрации. Исто така, мора да биде способен да пренесува вибрациони сили на долги растојанија.


Вибрациите со ниска фреквенција и висока амплитуда имаат поголемо влијание врз обликот од вибраторите со висока фреквенција и висока амплитуда. Затоа, кога се користат вибрации со ниска фреквенција и висока амплитуда, како на пример со челични калапи, калапот мора да биде цврст.


Дистрибуираните вибратори на блендата рамномерно ги распределуваат силите на вибрации. Ставете ја раката или вибраторот на калапот за да го одредите опсегот на работа на вибрациите и растојанието потребно за рамномерна распределба на силата на вибрациите. Избегнувајте компоненти кои вибрираат премногу или премногу ниско.


Не поврзувајте го вибраторот директно со калапот, инаку калапот може да се оштети.


Не користете надворешни вибратори додека длабочината на бетонот не достигне 15 см.


Обично надворешниот вибратор работи две минути. Потоа можете да го зголемите или намалите времето по потреба.


Како што бетонот се стврднува во форма, вибрациите престануваат, големите агрегатни честички се спојуваат, на горната површина се формира слој од тиња, а воздушните меури помеѓу површината на формата и бетонот исчезнуваат.


3F
Неколку мали прашања: 1. Какви проблеми ќе настанат ако бетонскиот вибратор работи во воздух?


Ракувањето со покерот или внатрешниот вибратор во воздухот може да предизвика уредот да се прегрее и да се оштети.4F
2. Колку долго треба да се вибрира бетонот со помош на внатрешен или надворешен вибратор? Какви проблеми може да се појават при брзо завршување на задачите?Процесот на вибрации на бетонот обично трае од 5 до 15 секунди. Ако сè уште има воздушни меури во бетонот по отстранувањето на вибраторот, едноставно повторете ја постапката додека не исчезнат воздушните меури.


Повеќето бетон вибрира слабо или несоодветно. Најдобар метод за користење на внатрешен вибратор е да го повлечете многу бавно, околу еден инч во секунда.


Изведувачите понекогаш ги охрабруваат работниците „ефикасно“ да ја извршуваат оваа трудоинтензивна задача, што значи дека се прави брзо, но резултатот може да биде структурен дефект штом бетонот ќе се стврдне. Во исто време, ако вибраторот се остави долго време во бетонот, водата и агрегатите ќе се одвојат, што ќе предизвика проблеми со цврстината и естетиката на бетонот.5F

3. Што се случува ако бетонот прекумерно вибрира?
Ако бетонот вибрира премногу, може да ја изгуби конзистентноста и да се одвои. Вкупниот број ќе биде под шаблонот и жлебот ќе се издигне до врвот на елементот. Како резултат на тоа, бетонот ја губи силата и станува кршлив.


6F
4. Зошто треба да се користи бетонски вибратор и која е неговата функција?


Кога се истура бетон, се создаваат стотици или дури илјадници воздушни џебови кои можат да ја оштетат бетонската конструкција. Бетонските вибратори ги отстрануваат воздушните меури со силно вибрирање на свежо истурениот бетон. Употребата на бетонски вибратори за време на процесот на истурање не само што се препорачува, туку во многу случаи се бара според градежните шифри.


7F
5. Правилна употреба на бетонски вибратор


Пред тресење, проверете дали другите учесници не се тресат на некои конкретни области. Целосно вметнете ја главата на вибраторот во бетонот и држете ја најмалку 10 секунди. Не вклучувајте го вибраторот додека врвот не е целосно потопен.


Подигнете го вибраторот со просечна брзина од не повеќе од 3 инчи во секунда; Во принцип, 1 инч во секунда ќе даде најдобри резултати. Секој влез на вибрации ја надополнува патеката на претходната вибрација. Добро правило е дека радиусот на дејство е четири пати поголем од дијаметарот на врвот на вибраторот. Тресењето престанува кога воздухот се ослободува од бетонот и површината на бетонот изгледа сјајна.8F
6.КРАЈ


Ние сме кинески производител специјализиран за бетонски вибратори. Имаме 29 години работно искуство, 7 професионални инженери и 3 локални фабрики. Нашето долгогодишно искуство ни овозможи да имаме повеќе од 1.000 клиенти ширум светот и 128 различни земји. 


ако имате какви било прашања во врска со бетонските вибратори и ви треба нашата помош, можете да не контактирате во секое време, со нетрпение очекуваме да слушнеме од вас и да воспоставиме добро деловно партнерство со вас.

Основни информации
 • Основана година
  --
 • Тип на бизнис
  --
 • Земја / регион
  --
 • Главна индустрија
  --
 • Главни производи
  --
 • Претпријатие правно лице
  --
 • Вкупно вработени
  --
 • Годишна излезна вредност
  --
 • Извозен пазар
  --
 • Соработени клиенти
  --

Испратете го вашето барање

Изберете друг јазик
English
O'zbek
Українська
svenska
Polski
dansk
русский
Português
한국어
français
Español
Deutsch
العربية
italiano
日本語
简体中文
繁體中文
Afrikaans
አማርኛ
Azərbaycan
Беларуская
български
বাংলা
Bosanski
Català
Sugbuanon
Corsu
čeština
Cymraeg
Ελληνικά
Esperanto
Eesti
Euskara
فارسی
Suomi
Frysk
Gaeilgenah
Gàidhlig
Galego
ગુજરાતી
Hausa
Ōlelo Hawaiʻi
हिन्दी
Hmong
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Magyar
հայերեն
bahasa Indonesia
Igbo
Íslenska
עִברִית
Basa Jawa
ქართველი
Қазақ Тілі
ខ្មែរ
ಕನ್ನಡ
Kurdî (Kurmancî)
Кыргызча
Latin
Lëtzebuergesch
ລາວ
lietuvių
latviešu valoda‎
Malagasy
Maori
Македонски
മലയാളം
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Maltese
ဗမာ
नेपाली
Nederlands
norsk
Chicheŵa
ਪੰਜਾਬੀ
پښتو
Română
سنڌي
සිංහල
Slovenčina
Slovenščina
Faasamoa
Shona
Af Soomaali
Shqip
Српски
Sesotho
Sundanese
Kiswahili
தமிழ்
తెలుగు
Точики
ภาษาไทย
Pilipino
Türkçe
اردو
Tiếng Việt
Xhosa
יידיש
èdè Yorùbá
Zulu
Тековен јазик:Македонски